Background

HoloLens: levensechte 3D-beleving voor optimale efficiency

Als een van de eerste partijen in Nederland ontwikkelt 247 Dynamics software voor de Microsoft HoloLens: een voor augmented en mixed reality ontworpen headset waarmee gebruikers levensechte digitale 3D-content kunnen toevoegen aan hun omgeving. 247 Dynamics richt zich vooralsnog op de ontwikkeling van toepassingen in drie sectoren: logistiek, architectuur en gezondheidszorg.

Background

Augmented / mixed reality

Het populaire spel Pokémon GO vormde in de zomer van 2016 de grote doorbraak van augmented reality (AR) bij het grote publiek. De technologie, waarbij een digitale laag met extra informatie over het blikveld van de gebruiker wordt geprojecteerd, zorgt voor een verrijkte werkelijkheid en voor een optimale beleving bij de gebruiker. Nog een stapje verder gaat mixed reality (MR), waarbij de ‘echte’ wereld wordt verrijkt met levensechte holografische objecten.

Met zijn HoloLens is Microsoft een van de eerste grote technologieconcerns die hardware ontwikkelt voor AR- en MR-toepassingen. Binnen Nederland is 247 Dynamics op zijn beurt nu een van de eerste partijen die software ontwikkelt voor de HoloLens. Concreet richten we ons daarbij op drie deelgebieden: logistiek, architectuur en gezondheidszorg.

Logistiek | Fulfilment

Op logistiek gebied biedt de toepassing van de HoloLens tal van voordelen.

Orderpicking
Orderpickers krijgen via de HoloLens extra informatie die hun werk vergemakkelijkt en het orderpickproces stroomlijnt. Via de headset zien zij onder meer de ideale looproute en krijgen ze informatie over het juiste rek en de hoogte waarop het te picken product zich bevindt. Is de orderpicker op de plaats van bestemming aangekomen, dan licht het te picken product op en wordt de barcode automatisch gescand. Het resultaat: optimale efficiency.

Assembly
Soms moeten meerdere onderdelen na het picken worden geassembleerd tot één eindproduct. Ook hier biedt de HoloLens uitkomst: via de headset ziet de medewerker een driedimensionale, holografische projectie inclusief aanwijzingen van het eindresultaat, zodat hij weet hoe de assemblage moet plaatsvinden. Het virtuele eindproduct kan naar wens worden gedraaid, vergroot en verkleind, voor een optimaal begrip.

Value Added Services
Zaken als het verwijderen van sealing of juist het aanvullend sealen of verpakken van producten wordt eenvoudiger; doordat de HoloLens alle relevante informatie over het product en de benodigde aanvullende handelingen projecteert, heeft de medewerker altijd twee handen vrij.

Stock count
Een hoge voorraadnauwkeurigheid verkleint de kans op onvoorziene tekorten en daarmee op een ontevreden klant. De HoloLens ondersteunt de medewerker bij het geautomatiseerd, via de headset scannen en tellen van de voorraad.

Via de HoloLens is het mogelijk om bovenstaande werkzaamheden te combineren; de onderliggende software bepaalt de optimale, meest efficiënte volgorde van werkzaamheden tijdens één route door het magazijn.

Architectuur

Een driedimensionale weergave van een bouwkundig ontwerp op het scherm geeft vaak al een goed beeld van het uiteindelijke bouwwerk, maar kan niet tippen aan een levensecht hologram op ware grootte. Mixed reality stelt de gebruiker in staat om een virtueel gebouw niet alleen te bekijken, maar te beleven; dankzij de driedimensionale holografische projectie via de headset kan de gebruiker het pand bekijken, eromheen lopen, en zelfs een kijkje nemen ín het virtuele gebouw.

Gezondheidszorg

De HoloLens maakt het mogelijk om driedimensionale representaties te maken van vitale organen als het hart, de longen en de lever. Deze kunnen vervolgens levensecht worden gepresenteerd aan het medisch team én aan de patiënt. Het hologram kan daarbij naar wens worden vergroot, verkleind en gedraaid, voor optimaal inzicht in het betreffende medische probleem. Ook kan het orgaan virtueel worden vergeleken met een gezond orgaan. Bijkomend voordeel: de HoloLens stelt medisch specialisten in staat om te overleggen met collega’s, waar ook ter wereld.

Ben jij ook benieuwd wat de HoloLens voor jou kan betekenen?

Vraag een HoloLens-demo aan

Background