Roland Slegers is van origine interim manager en consultant in voor logistiek en supplychain. Vanuit die discipline heeft hij Simtrec opgericht, wat begon als een eenmanszaak wat uitgegroeid is tot een BV is waarvoor meerdere mensen aan het werk zijn. Hij volgde een master sociale psychologie, is recent gepromoveerd als gedragswetenschapper, en geeft diverse leiderschaps- en coachingstrainingen. Roland heeft tevens DeliveryMatch BV opgericht, een logistiek platform wat in de checkout van webwinkels sturing biedt op de hele keten erna: orderbeheer, verzameling en verzending van goederen. Met 247 Dynamics spreekt Roland over de rol van de consument in logistiek.

Morgen in huis, morgen niet thuis

We kennen het allemaal: bij veel webshops kun je vandaag producten bestellen en je hebt ze morgen al in huis. Maar morgen moet je werken en is er niemand thuis om je bestelling op te vangen. “De volgende dag bezorgen werkt niet altijd”, meent Roland, “omdat die behoefte er simpelweg lang niet altijd niet is. Slechts acht procent wil per se de volgende dag een product in huis hebben, maar de andere tweeënnegentig procent is bereid om er wat langer op te wachten, mits zij betrouwbare alternatieven aangeboden krijgen.” Ook blijkt slechts 70% van de consumenten thuis te zijn op het moment van bezorging als zij zelf geen aflevermoment kunnen kiezen en het pakje dus de volgende dag komt. In 30% van de gevallen staat de vervoerder voor een gesloten deur. Het belang van sturing op de logistiek zag Roland al in 2007 bij Albert Heijn, toen de supermarktketen al een tijdje bezig was met het bezorgen van boodschappen bij de consument. Zij leverden af in dag-tijdvakken om te voorkomen dat met met groente en diepvries producten voor een gesloten deur zouden staan en deze producten niet afgeleverd zouden kunnen worden. “De marges in levensmiddelenland zijn flinterdun en je wilt dus niets onnodig weg hoeven gooien bij terugkomst op het distributiecentrum. Het bleek echter dat de consumenten vooral in het weekend hun koelkasten gevuld wilden zien”, vertelt Roland. “Dit resulteerde op maandag en dinsdag in stilstaande bezorgauto’s en een leeg magazijn, terwijl op vrijdag en zaterdag extra capaciteit ingezet moest worden om alle bezorgingen rond te krijgen. Zulke problemen kunnen opgelost worden, bijvoorbeeld door de consument een bezorgdatum te laten kiezen zodat zij zeker thuis zijn wanneer de bestelling bezorgd wordt, en daarbij gelijk te sturen op de logistiek. Dat spaart het bedrijf geld en de vervoerder tijd. Er kan in de checkout al rekening gehouden worden met magazijn en transport capaciteiten, voorraden en dergelijke. Ook kunnen consumenten middels vraagsturing gestuurd worden naar aflevermomenten die pieken en dalen in het proces afvlakken.” Dit zorgt voor kostenbesparingen van de logistieke keten en tegelijkertijd ontstaat er een betrouwbaar proces met keuzes voor de consument, wat de omzet weer vergroot door terugkerende tevreden klanten.

Een goede logistiek is van groot belang. “Te veel mensen of bedrijven denken dat logistiek enkel een kostenpost is. Terwijl het je in werkelijkheid juist geld kan besparen en er voor zorgt dat je je omzet kunt vergroten”, vertelt Roland. “Het is belangrijk om betrouwbare keuzes aan te bieden met een goede service. Zo vergroot je de retentie van je shop, wat zelfs kan zorgen voor een omzetstijging. Logistieke afhandeling van orders is een belangrijke factor daarin.” Nu consumenten steeds veeleisender worden is dat belangrijk voor online shops om rekening mee te houden. Hoe tevredener de consument, hoe groter de kans op positieve reviews, mond-tot-mond reclame, en top-of-mind awareness.

Trend: cross-border

“Wat je steeds meer ziet is dat binnenlandse bedrijven de grens over gaan en dat steeds meer buitenlandse bedrijven zich ook in ons land vestigen”, zo beschrijft Roland de cross-border trend die gaande is. “Het is belangrijk dat Nederlandse bedrijven expanderen naar het buitenland omdat hun aandeel op de Nederlandse markt in gevaar komt door komst van grote buitenlandse bedrijven. Bedrijven als Ebay, Amazon, en Alibaba komen in ons land steeds meer op.” Ook de vervoerders kunnen terrein verliezen in Nederland aan buitenlandse vervoerders. “PostNL bijvoorbeeld heeft nu geen eigen netwerk in het buitenland, dus als Nederland meer buitenlandse vervoerders aantrekt is dat een risico voor PostNL omdat zij zelf beperkt zijn in internationaal afleveren”, waarschuwt Roland. “Ook een bedrijf als Wehkamp, wat recent heeft geïnvesteerd in de mechanisatie van één groot distributiecentrum,zal straks moeite hebben de logistiek goed en efficiënt te blijven doen als het crossborder wil gaan. Het crossborder gaan is gezien de internationale ontwikkelingen een absolute noodzaak”, zo sluit Roland af.